Kända byar längs Badens Sparrisväg

Staden Schwetzingen, sägs vara sparrisens ursprungsort, men är också känd för sitt vackra residens, det kurfurstliga kartebarockslottet med en imponerande trädgårdsanläggning. Det var residensets slottsherrar som tog initiativet till sparrisodlingarna för att kunna förse slottet med sparris. Sparrisstaden Schwetzingen har även sin egen hemsida och en egen Sparrisdrottning.

De årligen återkommande ”Festveckorna i Schwetzingen”, är ett musikaliskt evenemang med klassisk musik av högsta klass, som äger rum i Schloss Schwetzingen. Det gynnsamma klimatet, med tidiga varma vårar, och en systematisk förädling under många år bidrog till att sparrissorten ”Schwetzinger Meisterschuss” blev utgångsmaterial och standard för många nyodlingar i Tyskland.

Ketsch

Med sina välkända sparrisodlingar ligger inte långt från storstaden Mannheim. Under sparrissäsongen erbjuder alla restauranger en omfattande sparrismeny och naturligtvis serveras traktens viner därtill.

Hockenheim

Är inte bara känt för sin sparris utan även för sina biltävlingar och ett intressant tobaks- och bilmuseum.

Reilingen

Är centrum för sparrisforskningens och här äger en mässa för sparrisodling och odlingsteknik rum som har högt anseende bland Europas sparrisodlare.St Leon utöver sina sparrisodlingar och sin gastronomi är St Leon även känt som säte för en stort telekommunikationsföretag.

Waghäusel

Här har de mindre privata odlingarna fått ge vika för större kommersiella odlingar på upp till 20 hektar. Dessa odlingar är numera en viktig bas i de badensiska sparrisodlingarna.

Bruchsal

Europas sparrishuvudstad ligger inte bara i sparrisodlingens centrum utan här finns också en effektiv försäljnings- och marknadsföringsorganisation med dagliga sparrisauktioner, som är väl värda ett besök. Här finns OGV, Tysklands största producent av sparris. Under säsongen producerar man 3.500 ton sparris. På stadens restauranger erbjuds ortens sparris tillsammans med de lokala vinerna. Stadsdelen Büchenau har under de senaste åren kommit att bli centrum för biologiskt odlad sparris.

Stutensee

Är ytterligare en charmig ort i sparrisområdet med ett intressant museum över ortens historia.

Linkenheim och Hochstetten

Ligger inte långt från storstaden Karlsruhe är därmed en naturlig utgångspunkt för en resa längs Badens Sparrisväg.

Karlsruhe

Med sina museer, sitt universitet och en omfattande gastronomi, är målet för många besökare. Badens sparrisveckor har massor av besökare varje år. Den sydliga delen av Badens Sparrisväg sträcker sig från Karlsruhe över Rastatt till Baden Baden, Hügelsheim, Schwerzheim, Scherzheim och hela vägen till Strassbourg.