Den kungliga grönsaken

Det var klosterträdgårdsmästare och apotekare som på medeltiden grundlade sparrisens goda rykte och höga anseende. Även om man på medeltiden inte hade klart för sig de höga halter av vitaminer och mineraler och den låga kalori- och fetthalt som sparris har, hade sparrisen ett starkt rykte om sig att vara mycket nyttig och till och med besitta ”mystiska krafter”.

Schloss Schwetzingen

Barockslottet Schloss Schwetzingen

Slottsträdgården Schwetzingen copy

Ludwig den XIV hade en stark tro på sparrisens undergörande egenskaper och han lät plantera sparris i sin slottsträdgård. Det var också då som sparrisen fick sitt attribut som ”Kunglig grönsak”. Vid denna tidpunkt gjorde också sparrisen sin entré i de tyska adelshusen, och sparris från egna odlingar serverades vid finare mottagningar. De första sparrisrecepten dyker upp redan 1581 i ”New Kochbuch”. Författare till dessa var Max Rumpold, som var kock hos Kurfursten i Mainz.

Bild 4 Sparrisdrottningen_Badens Sparrisväg_copy
Sparrisdrottningen Katharina 1 av Schwetzingen
Bild 5 Sparrisodlare_Badens Sparrisväg_copy

De allra första sparrisodlingarna i vindistriktet Baden låg i Schwetzingen vid Heidelberg, vilket ingår idet stora sparrisområde som idag betecknas Badische Spargelstrasse. Det var Kurfursten Karl Ludwig som år 1658 för första gången anlade sparrisodlingar i slottsträdgården till det kurfurstliga residenset. Sparris var sedan under en lång tid förbehållen de högre samhällsklasserna. Med stigande välfärd, förbättrade transport- och informationsmöjligheter på 1800-talet, blev sparrisen även tillgänglig för de bredare lagren. Kunskap om konserveringsmetoder gjorde också att sparris nästan blev en åretruntgrönsak även om färsk sparris ändå alltid är färsk sparris.

SPF-2011-Drottning-Silvia-22-maj-14.30-012-300x225-1

Sparris är även omtyckt i det svenska kungahuset. Här föräras Drottning Silvia en korg Schwetzinger Meisterschuss överlämnad av Sparrisdrottnigen Katharina 1, från Schwetzingen tillsammans med Turistchefen Barbara Gilsdorf när de besökte Stockholm. Med sig hade sparrisdrottningen även ett foto föreställande när Drottning Silvias föräldrar besökte sparrisdrottningens föräldrahem långt innan sparrisdrottningen ens var född. Ett urval av Sparrisfestivalens viner överlämnades samtidigt av Hansuno Krisch, som leder Sparrisfestivalen.