Information till restauranger

OGA-sparrisen kom redan i april. Men i början är priserna högre. Därför är den rätta tiden nu, när priserna gått ner. Första veckan i juni går säsongen mot sitt slut. Det finns många olika sorters sparris, alla med olika egenskaper, precis som hos äpplen. Vattenskott och smaklösa attrapper är ingenting man kan bygga en Sparrisfestival på. Därför kontaktade jag OGA-Bruchsal, ett stort kooperativ i Södra Tyskland, som odlar en mycket gammal kultursort, Schwetzinger Meisterschuss, som tillhör de smakrikaste sorterna. Den kräver hög värme och kan därför inte odlas på våra breddgrader, men i gengäld ger den en smak som är svår att överträffa!

Ibland framhåller grönsaksleverantörer att annan sparris som de erbjuder håller AAA-kvalitet för att understryka att den är lika bra som OGA-sparrisen. Men kvalitet har ingenting med smaken att göra. Smaken är kopplad till sorten, precis som hos äpplen. Kvalitetsbeteckningen AAA handlar uteslutande om färg, tjocklek, längd, förpackning etc.

Sparrislåda-2017-copy-300x220-1
5 kg OGA-sparris

Den här tiden på året är det en riktig sparriskult nere i Tyskland. Tyskarna är världsmästare i att äta sparris. Varje vuxen tysk äter minst 1,5 kg sparris varje år och den tyska vita sparrisen står högst i rang bland stjärnkockar över hela världen. Men för Sparrisfestivalen räcker det inte med att sparrisen kommer från Tyskland för att den skall duga för Sparrisfestivalen. Det är nämligen så att enligt EU’s livsmedelslagstiftning är som exempel Tyskland ursprungslandet för en produkt som har odlats i Holland och sedan exporterats till Tyskland, för sortering och vidarebehandling! OGA-sparrisen kommer garanterat från kooperativets medlemmar, som bara säljer sina egenodlade produkter.

År 2000 startade jag den årliga landsomfattande Sparrisfestivalen. Syftet var att skapa en ny kulinarisk vårtradition här i Sverige. På den tiden var Sverige ett U-land för sparris och grönsaksgrossisterna fnyste och kallade sparris för en nischprodukt, som det inte var någonting att hålla på med. Sparrisfestivalen har sedan dess gått varje år och idag är det en riktig sparrisboom i Sverige. Men detta hade vi inte lyckats med om vi inte satsade på en sparris värd namnet.

Ueberbackener_Spargel_mit_Baerlauchpesto

Man måste inte vara med i Sparrisfestivalen för att servera OGA-sparrisen till sina gäster. Det är helt frivilligt. Men vill man vara med i Sparrisfestivalen och utnyttja de tjänster som Sparrisfestivalen erbjuder, så kan det vara bra att veta att det är i princip gratis. Orsaken är att undertecknad under 26 års tid, som ansvarig för vinlandet Tyskland i Sverige, Norge och Finland fick uppleva hur riktig sparris smakar. Det kan man inte göra med smaklösa ”Vattenskott och attrapper”. Serverar Du OGA-sparris, så vet vi och de som besökt Sparrisfestivalens hemsida, att sparrisen Du serverar motsvarar våra kvalitetskrav och Dina gäster blir inte besvikna. Din enda kostnad är att Du får ställa upp med två fria sparrismåltider inkl. vin. Dessa behöver vi för vår marknadsföring samt för vår stickprovskontroll av att det är OGA-sparris Du serverar. OGA-sparrisen är vår kvalitetsgaranti mot gästerna som besöker Din restaurang efter rekommendation från oss via hemsidan eller muntligen. Eftersom vi inte säljer någon sparris och Du inte betalar något för att vara med, så får Du själv stå för Dina kostnader. För Din marknadsföring kan Du få köpa dubbelsidiga banderoller i fyrfärg till självkostnadspris. Om Du sätter upp dom så ser Dina kunder på lång väg att någonting händer på restaurangen och att Du är med i Sparrisfestivalen. Hemsidan är navet i hela Sparrisfestivalen och vi marknadsför den mot konsument över hela landet via sociala medier, press, Epost till restauranger, vinklubbar, föreningar och andra relevanta målgrupper.

Vi samarbetar även med ViewStockholm som är huvudstadens stora digitala cityguide, som främst vänder sig till turister, men också till stockholmare som vill lära sig något nytt och hitta på något i sin egen stad. De har 140.000 unika besökare på sin hemsida varje månad! Deras Instagram www.instagram.com/viewstockholm har för närvarande 290.000 unika exponeringar per vecka. Deras Topplistor, är deras populäraste och mest välbesökta presentationer. På Topplistan Restauranger exponeras restaurangerna för personer som aktivt letar efter restauranger att besöka. På dessa listor kan även de restauranger som anmält sig till Sparrisfestivalen med fullt deltagande presenteras, med en passande text, bild, besöksadress och länk till hemsidan med eventuellt erbjudande.

Exempel: https://viewstockholm.com/sv/restauranger-stockholm

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bakgrunden till Sparrisfestivalen var att jag var ansvarig för Vinlandet Tyskland i Sverige, Norge och Finland. Ett uppdrag jag hade av tyska staten tills jag sade upp mig 26 år senare. Jag hade då otaliga tillfällen att få uppleva hur riktig sparris smakar. Jag sålde inte en enda droppe vin. Mitt uppdrag var helt okommersiellt och handlade om att informera om tyskt vin och den 2000-åriga tyska vinkulturen. Jag har besökt och undervisat på praktiskt taget alla restaurangskolor i Sverige (inkl. Grythyttan), Norge och Finland. Mitt livsverk är Den Fria Skolan, ett annorlunda tänkesätt i den ädla konsten att kombinera mat och vin, vilket ja praktiserar i Gastronomiska Dueller mot namnkunniga kockar inför betalande publik. Sparrisfestivalen är ytterligare ett av mina bidrag till gastronomin.

Om Du vill ha förslag på mycket bra viner till Dina sparrisrätter, så är Du välkommen att höra av Dig 070-730 52 60!

Jag kontaktade Norbert Lang, Krögare och Kökschef på dåvarande restaurang P&N, som hörde till restaurangeliten i Sverige. Norbert var och är fortfarande en gudabenådad Matkonstnär och Smakjonglör, som varje år gästspelar på olika restauranger med sina fantastiska sparrismenyer. Tillsammans invigde vi Sparrisfestivalen varje år med en sparrisafton av högsta klass på P&N för speciellt inbjudna gäster.

Välkommen till Sparrisfestivalen, vårens kulinariska höjdpunkt!

Hansuno Krisch