Varför är Sparrisfestivalen kopplad till just tyska viner?

Färsk vit sparris och tyskt vitt vin – en kulinarisk upplevelse!

Jo, därför att sparristraditionen är en typisk tysk tradition, lika intensiv  i hela Tyskland som kräftsäsongen är här hemma. Medan man här hemma felaktigt har sagt att man inte kan dricka vin till sparris, så har man i Tyskland sedan urminnes tider alltid druckit sina tyska viner till sparrisen. De tyska vinerna har en stor variationsrikedom och en mångfald alltifrån torra, nästan torra, halvtorra, halvsöta, söta och ädelsöta viner och är synnerligen lämpade att njuta till sparris. Vilken torrhetsgrad man skall välja beror på vad som ligger på tallriken. Prova själv, så får Du se!

Sparrisfestivalens rekommenderade viner är tyska viner som är speciellt utvalda för att passa till sparris. Detta för att ge Dig en garanterad smakupplevelse.

Till skillnad mot viner från andra länder, så är de tyska vinerna oftast endruvsviner, dvs. gjorda på endast en druva, vilket ger dem druvans karaktär. Vissa druvsorter är syrarika medan andra har en mildare syra. Vissa är blommiga medan andra är mer strama. Det är ytterligare ett skäl till varför de tyska vinerna är synnerligen lämpade i matsammanhang.

Lär Dig karaktären på några druvor, så öppnar sig en helt ny värd där Du kan göra spännande smakkombinationer mellan viner gjorda på olika druvor och olika maträtter. Om vinet till minst 85% är gjort på en viss druva, så får druvan anges på etiketten.

Sparrisfestivalens sparris är av sorten Schwetzinger Meisterschuss, vilken är en av de smakrikaste sorterna. Den kommer från södra Tyskland.

Du är välkommen att kontakta oss på Sparrisfestivalen om Du vill ha tips på spännande viner ur ett hemligt sortiment för finsmakare på Systembolaget. Om Du beskriver maträtten för oss så kan vi komma med ett skräddarsytt förslag. [/fusion_text][/fullwidth]