Sparrisen och sparrisodlarna sover aldrig

Sparris är en känslig produkt och man får inte bryta kylkedjan från att den sticks tills att den tillreds. Den står i isvatten från det att den sticks och skall hållas kall och fuktig hela vägen fram till tillagningen. Tyvärr finns det sparris av alltför skiftande kvalitet på den svenska marknaden. Den kan vara fin att titta på men totalt smaklös, precis som tomaterna. Därför skall du vara noga med vilken sort du köper. Fråga efter OGA-sparrisen i Din butik.  Den heter egentligen Schwetzinger Meisterschuss. Den kräver hög värme och kan därför inte odlas här hemma. Men i gengäld skänker den en smak som inte går att överträffa. Om de inte vet hur de skall få tag i den, så hjälper vi gärna till. Tipsa dem på hemsidan.

Den tyska vita hårdskaliga sparrisen är den mest utbredda sorten i Tyskland. Den anses överlägsen i smak bland stjärnkockar i hela världen. Att köpa undermålig sparris är helt bortkastade pengar. Det är värt att lägga på ett par kronor för att få uppleva hur riktig sparris smakar. Var noga med att den inte är torkad och sprucken i snittytan. Sparrisen skall i regel konsumeras inom 4-5 dagar efter det att den stuckits. Men om Du lindar in sparrisarna i en fuktig duk och lägger i kylskåpet så klarar de sig en vecka. Ett annat tips är att ställa dem med fotändan nedåt i ett kärl. I botten lägger Du 1 cm skumplast och häller på vatten så att det står ca. 1 cm ovanför skumplasten. Täck sedan över med en fuktig duk och ställ kallt.

Trots att sparrisodlingarna har brett ut sig har sparrisen bevarat sin exklusivitet som grönsak. Sparris är nämligen mycket känslig för skiftningar i väderleken och beroende av en hög temperatur i både marken och luften. Redan vid små temperaturfall kan sparrisskörden minska med stigande priser som följd. Att sparrisodling dessutom är ett rent handarbete bidrar också till att sparris aldrig kan bli en massprodukt utan alltid kommer att behålla sin exklusivitet.