Information till restauranger

OGA-sparrisen kom redan i april. Men i början är priserna högre. Därför är den rätta tiden nu, när priserna gått ner. Första veckan i juni går säsongen mot sitt slut. Det finns många olika sorters sparris, alla med olika egenskaper, precis som hos äpplen. Vattenskott och smaklösa attrapper är ingenting man kan bygga en Sparrisfestival på. Därför kontaktade jag OGA-Bruchsal, ett stort kooperativ i Södra Tyskland, som odlar en mycket gammal kultursort, Schwetzinger Meisterschuss, som tillhör de smakrikaste sorterna. Den kräver hög värme och kan därför inte odlas på våra breddgrader, men i gengäld ger den en smak som är svår att överträffa!

Ibland framhåller grönsaksleverantörer att annan sparris som de erbjuder håller AAA-kvalitet för att understryka att den är lika bra som OGA-sparrisen. Men EU:s kvalitetsgradering har ingenting med smaken att göra! Smaken är kopplad till sorten, precis som hos äpplen. Kvalitetsbeteckningen AAA handlar uteslutande om visuella egenskaper såsom färg, tjocklek, längd, hur rak sparrisen är, förpackning etc.

Den här tiden på året är det en riktig sparriskult nere i Tyskland. Tyskarna är världsmästare i att äta sparris. Varje vuxen tysk äter minst 1,5 kg sparris varje år och den tyska vita sparrisen står högst i rang bland stjärnkockar över hela världen. Men om det står URSPRUNG TYSKLAND på förpackningen, så betyder inte det att sparrisen nödvändigtvis har vuxit i Tyskland. Om sparrisen har vuxit i Holland och sedan exporterats till Tyskland för sortering och vidarebehandling, så är Tyskland ursprungslandet enligt EU’s livsmedelslagstiftning! Det kan inte hända med OGA-sparrisen som kommer från kooperativets medlemmar, som bara säljer sina egenodlade produkter.

År 2000 startade jag den årliga landsomfattande Sparrisfestivalen. Syftet var att skapa en ny kulinarisk vårtradition här i Sverige. På den tiden var Sverige ett U-land för sparris och grönsaksgrossisterna fnyste och kallade sparris för en nischprodukt, som det inte var någonting att hålla på med. Sparrisfestivalen har sedan dess gått varje år och idag är det en riktig sparrisboom i Sverige. Men detta hade vi inte lyckats utan OGA-sparrisen.

Genom vårt samarbete med View Stockholm – huvudstadens stora digitala cityguide kan Din restaurang bli presenterad nästan gratis på deras hemsida

Vi samarbetar även med ViewStockholm som är huvudstadens stora digitala cityguide, som främst vänder sig till turister, men också till stockholmare som vill lära sig något nytt och hitta på något i sin egen stad. De har 140.000 unika besökare på sin hemsida varje månad! Deras Instagram www.instagram.com/viewstockholm har för närvarande 290.000 unika exponeringar per vecka. Deras Topplistor, är deras populäraste och mest välbesökta presentationer. På Topplistan Restauranger exponeras restaurangerna för personer som aktivt letar efter restauranger att besöka. Tag kontakt med oss på tel: 070-730 52 60 om Du vill veta hur Din restaurang kan bli presenterad på denna lista med en passande text, bild, besöksadress och länk till hemsidan med eventuellt erbjudande.

Bakgrunden till Sparrisfestivalen

Bakgrunden till Sparrisfestivalen var att jag var ansvarig för Vinlandet Tyskland i Sverige, Norge och Finland. Ett uppdrag jag hade av tyska staten tills jag sade upp mig 26 år senare. Jag hade då otaliga tillfällen att få uppleva hur riktig sparris smakar. Jag sålde inte en enda droppe vin. Mitt uppdrag var helt okommersiellt och handlade om att informera om tyskt vin och den 2000-åriga tyska vinkulturen. Jag har besökt och undervisat på praktiskt taget alla restaurangskolor i Sverige (inkl. Grythyttan), Norge och Finland. Mitt livsverk är Den Fria Skolan, ett annorlunda tänkesätt i den ädla konsten att kombinera mat och vin, vilket jag praktiserar i Gastronomiska Dueller mot namnkunniga kockar inför betalande publik. Sparrisfestivalen är ytterligare ett av mina bidrag till gastronomin.

Jag kontaktade Norbert Lang, Krögare och Kökschef på dåvarande restaurang P&N, som hörde till restaurangeliten i Sverige. Norbert var och är fortfarande en gudabenådad Matkonstnär och Smakjonglör, som varje år gästspelar på olika restauranger med sina fantastiska sparrismenyer. Tillsammans invigde vi Sparrisfestivalen varje år med en sparrisafton av högsta klass på P&N för speciellt inbjudna gäster.

Välkommen till Sparrisfestivalen, vårens kulinariska höjdpunkt!

Hansuno Krisch

Min specialitet utöver tyska viner är Vin & Mat i kombination. Utöver Sparrisfestivalen, så är jag vinimportör, anordnar gastronomiska event, leder vinprovningar, utbildar servispersonal, hjälper till med vinlistor mm.

Klicka här om Du är intresserad av OGA-sparrisen eller en fördjupad kontakt