Det är skillnad på sparris och sparris

OGA-sparrisen finns i programmet hos Everfresh, Ewerman, Menigo, Martin & Servera, Årsta Partiaffär samt Lotus m.fl. Men det är bäst att förvissa sig om att det är OGA-sparrisen som man får. Priset svänger beroende på vädret.

Det är mycket noga med att kunden får just OGA-sparrisen, som han beställt. Det räcker inte med att han får vit tysk sparris. Även om det är AAA-sparris. Vi har hört flera fall där kunden har begärt OGA-sparris hos sin leverantör, som har sagt att ja, det är OGA-sparris, färsk vit tysk sparris. Sedan har man istället levererat annan ”tysk vit sparris” dvs. något helt annat än OGA-sparris.

Att det finns många olika äppelsorter som smakar olika är ingenting konstigt. Så är det också med sparris. Många Grönsaksgrossister och även handlare tänker inte på att det finns olika sorter. Istället säger de att den sparris de erbjuder håller högsta kvalitet dvs. tysk AAA-sparris. Men det är en EU-klassning som bygger på visuella kriterier och har ingenting med smak att göra! Det tror t.o.m. att vit och grön sparris är samma sak. Bägge tillhör mycket riktigt arten Asparagus Officinalis och att skillnaden är att den vita sticks under jord och den gröna över. Om den gröna sticks under jord så är den vit och om den vita sticker upp över jord så blir den grön. Så långt är det rätt, men det är mycket mer komplicerat än så! Den vita sparrisen tillhör de hårdskaliga och den gröna de mjukskaliga och skalas inte till skillnad mot den vita som alltid skalas. Det är som från två olika planeter! Den som köper in sparrisen måste vara påläst så att han inte drabbas av okunskapen!

Låda 5 kg Det skall stå oga-bruchsal i texten på lådan. Då är det rätt.

 

Enligt EU lagstiftningen betecknas det land där produkten sist vidareförädlades som ursprungsland. Vi får huvuddelen av våra grönsaker från Holland där man har stora växthus med konstljus och näringslösning. Ta tomaterna som exempel. Ser vackra ut och smakar ingenting. Detsamma är det med den holländska sparrisen!

Ett annat exempel är de norska laxodlarna som har köpt in svenska rökerier och röker sin odlade lax där. Ursprungsland blir då Sverige! Om den holländska sparrisen skickas till Tyskland för sortering, tvättning och förpackning så är ursprungslandet Tyskland.
Detta kan OGA-sparrisen inte råka ut för eftersom den kommer från kooperativet OGA-Bruchsal i södra Tyskland i närheten av Sparrisstaden Schwetzingen, som givit sparrissorten Schwetzinger Meisterschuss dess namn. Varje OGA-sparris är därför garanterat odlad av kooperativets medlemmar dvs. odlarna som äger kooperativet. Denna smakgaranti måste vi ha i Sparrisfestivalen.