Sparrisrecept

Vit färsk sparris med broccoli- och kassler samt hollandaisesås

1 ägg
200 gr broccoli
150 gr kassler i skivor


1 knippa persilja
1 påse pulversås hollandaise (för 125 gr smör)
125 gr smör

5 msk grädde

Tillagning:
1. Skölj och skala sparrisen och skär bort den nedersta träiga biten. Koka sparrisen i saltat vatten med sockret 20 – 25 min.

2. Ansa och skölj broccolin och dela den i fina blomklasar. Koka i liten mängd saltat vatten i ca 5 min. Koka och kyl hastigt ned ägget. Skär ägg och kassler i fina tärningar. Skölj och hacka persiljan.

3. Låt sparrisen rinna av och håll den varm. Tillaga såsen enligt anvisningar och tillsätt smör och grädde. Låt broccolin rinna av och blanda den med kassler och ägg. Lägg upp vackert och servera med persiljepotatis.

Tillagningstid: 1 timme
Kcal: 450
Kj: 1890
Fett: 36 gr
Kolhydrater: 10 gr
Äggvita: 20 gr

Vi rekommenderar något av Sparrisfestivalens vita torra eller nästan torra (se vintips) tyska viner av druvsorterna Weisser Burgunder eller Grauer Burgunder till maträtten.

 

Sparristallrik med såser

Sparristallrik-med-såser-copy

1 ägg
200 gr broccoli
150 gr kassler i skivor
1 knippa persilja
1 påse pulversås hollandaise (för 125 gr smör)
125 gr smör

 5 msk grädde

Tillagning:
1. Skölj och skala sparrisen och skär bort den nedersta träiga biten. Koka sparrisen i saltat vatten med sockret 20 – 25 min.

2. Ansa och skölj broccolin och dela den i fina blomklasar. Koka i liten mängd saltat vatten i ca 5 min. Koka och kyl hastigt ned ägget. Skär ägg och kassler i fina tärningar. Skölj och hacka persiljan.

3. Låt sparrisen rinna av och håll den varm. Tillaga såsen enligt anvisningar och tillsätt smör och grädde. Låt broccolin rinna av och blanda den med kassler och ägg. Lägg upp vackert och servera med persiljepotatis.

Tillagningstid: 1 timme
Kcal: 450
Kj: 1890
Fett: 36 gr
Kolhydrater: 10 gr
Äggvita: 20 gr

Vi rekommenderar något av Sparrisfestivalens vita torra eller nästan torra (se vintips) tyska viner av druvsorterna Weisser Burgunder eller Grauer Burgunder till maträtten.

Raggmunk med sparris och rökt lax

Sparris-m-raggmunk-och-rökt-lax

Tillagning:
1. Skölj och skala sparrisen och ta bort den nedersta träiga biten. Lägg sparrisen i det kokande saltade vattnet, tillsätt sockret och låt koka 1 ca 15 min.

2. Till marinaden blandas citronsaften, senapen, 2 msk sparrisspad och oljan tillsätt under
kraftig omrörning.

3. Ta upp sparrisen och skär den i bitar, blanda med marinaden och låt det dra något.

4. Skala potatisen och riv den grovt. Blanda i äggula och salta och peppra. Stek raggmunkarna gyllenbruna och knapriga i smör.

5. Lägg upp raggmunkarna, sparrissalladen och laxen på tallrikarna och garnera eventuellt med citron och dill.

Tillagningstid: 40 minuter
Kcal: 310, Kj: 1300, Fett: 22 gr, Kolhydrater: 17 gr,

Vi rekommenderar något av Sparrisfestivalens vita torra eller nästan torra (se vintips) tyska viner till maträtten.

Blandad sallad med färsk vit sparris

Blandad-sallad-med-sparris-copy

750 gr vit färsk sparris
salt, 1 tsk socker
150 gr kassler i skivor
1 knippa rädisor
150 gr champinjoner
½ salladshuvud
saften från 1 citron
vitpeppar
3 msk olja
2 msk majonnäs
3 msk yoghurt
skivat ägg och persilja till garnering

Tillagning:
1. Skala sparrisen och skär bort den nedersta träiga biten. Skär sparrisen i bitar och lägg den i kokande saltat vatten, tillsätt sockret och koka i ca 15 min. Ta upp sparrisen och kyl den.
2. Tärna kasslern. Ansa och skölj rädisorna och svampen och skär dem i skivor.
3. Skölj och ansa salladshuvudet och lossa bladen. Lägg de största bladen på serveringsfatet
så att de täcker detta. De övriga bladen används i salladen, dela dem eventuellt till lagom stora bitar.
4. Blanda citronsaft, salt, peppar, socker och olja till en marinad. Blanda sedan sparrisen,
kasslern, rädisorna, svampen och salladen och tillsätt marinaden. Låt dra något.
5. Blanda majonnäs och yoghurt och smaka av med salt och peppar. Lägg upp salladen och
häll över majonnäsblandningen. Garnera med äggskivor och persilja.

Tillagningstid: 1 timme
Kcal: 250
Kj: 1050
Fett: 7 gr
Kolhydrater: 17 gr
Äggvita: 13 gr

Vi rekommenderar något av Sparrisfestivalens vita torra eller nästan torra (se vintips) tyska viner av druvsorten Riesling eller Weisser Burgunder till maträtten.

Sparrissnittar med osthollandaise

Sparrissnittar-med-hollandaise-copy

Ingredienser för 4 personer

1 kg vit färsk sparris
salt , 1 msk socker
3 persikohalvor (burkpersikor)
6 skivor lantbröd + smör
125 gr smör
50 gr Emmentaler-ost
1 påse såspulver hollandaise
12 tsk citronsaft
6 tunna skivor kokt skinka
ev. tomater, citron och körvel till garnering

Tillagning:
1. Skala sparrisen och skär av den nedersta träiga biten. Lägg ned sparrisen i kokande, saltat vatten med lite socker i ca 20 min under lock.
2. Skär varje persikohalva i 4-6 klyftor. Rosta brödet och smöra det. Riv osten grovt.
3. Ta upp sparrisen. Tillred såsen enligt anvisningar och använd en del av sparrisspadet till den. Tillsätt osten och låt den smälta i såsen. Smaka av med citronsaft.
4. Lägg brödet på en ugnsplåt och lägg på skinka, sparris och persikor och bred över såsen.
Gratinera i ugn 225 grader tills ytan är gyllenbrun. Garnera eventuellt med tomat, citron och körvel.

Tillagningstid: 75 min
Kcal: 410
Kj: 1720
Fett: 24 gr
Kolhydrater: 27 gr
Äggvita: 15 gr

Vi rekommenderar något av Sparrisfestivalens vita halvtorra (se vintips) tyska viner gjorda på Grauer Burgunder eller Kerner till denna rätt.

Fin potatis- och sparrissoppa

Fin-potatis-och-sparrissoppa-copy

500 gr vit färsk sparris
salt, 1 nypa socker
375 gr färskpotatis
40 gr rökt fläsk
125 gr vispgrädde
vitpeppar
några stänk citronsaft
1 kruka körvel eller 1 knippa persilja

Tillagning
1. Skölj och skala sparrisen och skär bort den nedersta träiga biten. Koka upp skalen och ändarna i 1 l vatten, tillsätt salt och socker och låt det småkoka i ca 10 min.
2. Skär sparrisen i småbitar. Skala potatisen och tärna den fint. Tärna även fläsket fint.
3. Ta upp sparrisskalen och ändarna ur fonden och låt sparrisen koka i den i ca 12 min.Tag därefter upp den ur fonden.
4. Lägg i potatisen i fonden och låt koka i ca 12 min och låt den mosa sig. Vispa grädden till ett halvhårt skum och blanda ned den i soppan.
5. Avsmaka soppan med salt, peppar och citronsaft och hetta upp sparrisen i den. Knaperstek fläsktärningarna. Skölj körveln och använd de små bladen som garnering. (Eller hackad persilja.) Strö över fläsktärningarna och det kryddgröna över soppan och servera.

Tillagningstid: 75 min.
Kcal: 230
Kj: 690
Fett: 17 gr
Kolhydrater: 14 gr

Vi rekommenderar ett torrt eller nästan torrt (se vintips) tyskt vin gjort på en syrasvag druva som Grauer Burgunder eller Silvaner till maträtten.