Tyskt vin till sparris – en kulinarisk läckerhet

På restaurangskolor har man tidigare lärt ut att det inte går att dricka vin till sparris. Det är hel fel. Det kommer av att vi i Sverige tidigare varit väldigt franskinspirerade både vad gäller vin och kokkonst. Tyskarna är kända för sin sparris. Under sparrissäsonggen serverar nästan alla restauranger vit tysk sparris och sedan urminnes tider har man alltid druckit sina tyska viner till sparrisen. De beror på att de tyska vinerna är särskilt lämpade eftersom de har en alldeles egen karaktär. Det speciella är syran, som är ryggraden i alla viner. Syran får de tyska vinerna gratis därför att druvorna odlas så långt norrut jämfört med sydligare länder, där de ansöker om dispens hos EU-kommissionen i Bryssel, för att få tillsätta syra.

För att balansera syran tillåter EU att tyska viner har ända upp till 9 g restocker per liter (det står då trocken på etiketten). I övriga EU tillåts max 4 g per liter. Restsocker är det naturliga sockret i druvsaften, som inte omvandlats till koldioxid och alkohol i jäsningsprocessen. Inga länder inom EU får tillsätta socker till vinet. Detta med att balansera syra och sötma är något av en specialitet som ger tyska viner unika möjligheter till spännande mat & vinkombinationer.

Sparris m rökt lax, hollandaise och stekt potatis
Rökt lax med OGA-sparris och hollandaise

Ytterligare en skillnad jämfört med andra länders viner är att de tyska vinerna spänner över hela smakregistret alltifrån torra, nästan torra, halvtorra, halvsöta, söta och ädelsöta viner. Mångfalden och variationsrikedomen är stor. Det var längesedan de tyska vinerna huvudsakligen var halvtorra medan idag drygt 60% ligger åt det torra hållet. Vilken torrhetsgrad man skall välja beror på vad som ligger på tallriken. Prova själv, så får Du se! 

I anslutning till recepten på hemsidan använder vi beteckningen nästan torra viner. Det är för att förklara vad den tyska beteckningen halbtrocken står för. Det vi menar med halvtorrt heter Lieblich på tyska. Halbtrocken är således torrt med en aning sötma. Man kan också titta på alkoholhalten för att göra en ungefärlig bedömning av torrhetsgraden. Är den 12 vol % eller mer så är vinet torrt. Är det 10-11 vol% så har det en lätt restsötma.