Om att odla sparris

Sparrisen och sparrisodlarna sover aldrig

Sparris är en känslig produkt och man får inte bryta kylkedjan från att den sticks tills att den tillreds. Den står i isvatten från det att den sticks och skall hållas kall och fuktig hela vägen fram till tillagningen. Tyvärr finns det sparris av alltför skiftande kvalitet på den svenska marknaden. Den kan vara fin att titta på men totalt smaklös, precis som tomaterna. Därför skall du vara noga med vilken sort du köper. Fråga efter OGA-sparrisen i Din butik.  Den heter egentligen Schwetzinger Meisterschuss. Den kräver hög värme och kan därför inte odlas här hemma. Men i gengäld skänker den en smak som inte går att överträffa. Om de inte vet hur de skall få tag i den, så hjälper vi gärna till. Tipsa dem på hemsidan.

Den färska tyska vita sparrisen, som är den mest utbredda i Tyskland, anses överlägsen i smak. Att köpa undermålig sparris är helt bortkastade pengar. Det är värt att lägga på ett par kronor för att få uppleva hur riktig sparris smakar. Var noga med att den inte är torkad och sprucken i snittytan. Sparrisen skall i regel konsumeras inom 4-5 dagar efter det att den stuckits. Men om Du lindar in sparrisarna i en fuktig duk och lägger i kylskåpet så klarar de sig en vecka. Ett annat tips är att ställa dem med fotändan nedåt i ett kärl. I botten lägger Du 1 cm skumplast och häller på vatten så att det står ca. 1 cm ovanför skumplasten. Täck sedan över med en fuktig duk och ställ kallt.

Trots att sparrisodlingarna har brett ut sig har sparrisen bevarat sin exklusivitet som grönsak. Sparris är nämligen mycket känslig för skiftningar i väderleken och beroende av en hög temperatur i både marken och luften. Redan vid små temperaturfall kan sparrisskörden minska med stigande priser som följd. Sparris av toppkvalitet är också ytterst känslig för temperaturvariationer. Att sparrisodling dessutom är ett rent handarbete bidrar också till att sparris aldrig kan bli en massprodukt utan alltid kommer att behålla sin exklusivitet.

Sparrisfält i vila

För att bromsa tillväxten vid varmt väder täcks bäddarna med vit plast.

Det ställs mycket höga krav på jordmånen för en framgångsrik sparrisodling. Det måste vara varma, sandiga djupa och stenfria jordar med stor vattengenomrinning för att sparrisen skall växa sig rak och fin. För att fånga upp så mycket solvärme som möjligt odlas sparrisen bäst i rader i sydlig riktning. För att ytterligare värma plantorna tidigt

på våren täck odlas sparrisen ofta under svart folie när det kommer en köldknäpp och vit folie när det är varmt. Sparrissäsongen varar ungefär i 10 veckor och är vanligtvis slut vid midsommar. En sparrisodlings livslängd är ungefär 6-7 år och jorden måste sedan vila i 2-3 år innan man kan nyplantera.