Här får Du tillagningstips till vårens verkligt stora primör!

SparrisfrossaH8 copy
Sparrisskalningstävling utanför H8, Stockholms äldsta Frukt- och grönsaksaffär på Hantverkargatan 8, där man kan få tag i den eftertraktade OGA-sparisen.

Det är lätt att koka den vita sparrisen och det blir inget spill. Du börjar med att skala sparrisen. Schwetzinger Meisterschuss, som tillhör den hårdskaliga sorten måste alltid skalas. Håll i toppen, som på bilden och skala samtidigt som Du vrider sparrisen runt. Toppen som Du håller i är så spröd. Den behöver Du inte skala. Men kasta inte skalen! Vi tar reda på var Du bor! (Citat av Leif Mannerström gällande räkskal). Tänk på att inte vara för snål. Skala ordentligt. I annat fall blir det långa stickiga trådar, som halm, i munnen vilka förstör hela upplevelsen. Tips! Bryt av en bit av sparrisen vid foten, då ser Du om det finns skal kvar. Använd den biten till att göra en härlig sparrissoppa.

Skalningsverktyg_genomsk
Bra skalningsverktyg

Det Du skalat bort kokar Du upp i max 10 minuter (längre kokning ger en besk smak). Sila därefter bort skalen från vattnet som nu är mättat med sparrissmak och använd detta vatten att koka sparrisen i. Då stannar smaken kvar i sparrisen. Du kan också använda skalen till att göra soppa på. Ingenting går med andra ord förlorat. Frågan är nu hur länge Du skall koka sparrisen. Det beror på tjockleken. Norbert Lang från f.d. P&N i Stockholm har ett bra knep. Han tar en gaffel och lyfter mitt på. När sparrisen börjar krokna, så är det klart.