Ingredienser för 4 personer
- 750 gr vit färsk sparris
- salt, 1 tsk socker
- 150 gr kassler i skivor
- 1 knippa rädisor
- 150 gr champinjoner
- ½ salladshuvud
- saften från 1 citron
- vitpeppar
- 3 msk olja
- 2 msk majonnäs
- 3 msk yoghurt
- skivat ägg och persilja till garnering
Tillagning:
- Skala sparrisen och skär bort den nedersta träiga biten. Skär sparrisen i bitar och lägg den i kokande saltat vatten, tillsätt sockret och koka i ca 15 min. Ta upp sparrisen och kyl den.
- Tärna kasselern. Ansa och skölj rädisorna och svampen och skär dem i skivor.
- Skölj och ansa salladshuvudet och lossa bladen. Lägg de största bladen på serveringsfatet så att de täcker detta. De övriga bladen används i salladen, dela dem eventuellt till lagom stora bitar.
- Blanda citronsaft, salt, peppar, socker och olja till en marinad. Blanda sedan sparrisen, kasselern, rädisorna, svampen och salladen och tillsätt marinaden. Låt dra något.
- Blanda majonnäs och yoghurt och smaka av med salt och peppar. Lägg upp salladen och häll över majonnäsblandningen. Garnera med äggskivor och persilja.
Tillagningstid: 1 timme
- Kcal: 250
- Kj: 1050
- Fett: 7 gr
- Kolhydrater: 17 gr
- Äggvita: 13 gr
Vi rekommenderar något av Sparrisfestivalens vita torra eller nästan torra (se vintips) tyska viner av druvsorten Riesling eller Weisser Burgunder till maträtten.