Blandad sallad på färsk vit sparris

Ingredienser för 4 personer

  • 750 gr vit färsk sparris
  • salt, 1 tsk socker
  • 150 gr kassler i skivor
  • 1 knippa rädisor
  • 150 gr champinjoner
  • ½ salladshuvud
  • saften från 1 citron
  • vitpeppar
  • 3 msk olja
  • 2 msk majonnäs
  • 3 msk yoghurt
  • skivat ägg och persilja till garnering

Tillagning:

  1. Skala sparrisen och skär bort den nedersta träiga biten. Skär sparrisen i bitar och lägg den i kokande saltat vatten, tillsätt sockret och koka i ca 15 min. Ta upp sparrisen och kyl den.
  2. Tärna kasselern. Ansa och skölj rädisorna och svampen och skär dem i skivor.
  3. Skölj och ansa salladshuvudet och lossa bladen. Lägg de största bladen på serveringsfatet så att de täcker detta. De övriga bladen används i salladen, dela dem eventuellt till lagom stora bitar.
  4. Blanda citronsaft, salt, peppar, socker och olja till en marinad. Blanda sedan sparrisen, kasselern, rädisorna, svampen och salladen och tillsätt marinaden. Låt dra något.
  5. Blanda majonnäs och yoghurt och smaka av med salt och peppar. Lägg upp salladen och häll över majonnäsblandningen. Garnera med äggskivor och persilja.

Tillagningstid: 1 timme

  • Kcal: 250
  • Kj: 1050
  • Fett: 7 gr
  • Kolhydrater: 17 gr
  • Äggvita: 13 gr

Vi rekommenderar något av Sparrisfestivalens vita torra eller nästan torra (se vintips) tyska viner av druvsorten Riesling eller Weisser Burgunder till maträtten.