Sparrissnittar med osthollandaise

Ingredienser för 4 personer

  • 1 kg vit färsk sparris
  • salt , 1 msk socker
  • 3 persikohalvor (burkpersikor)
  • 6 skivor lantbröd + smör
  • 125 gr smör
  • 50 gr Emmentaler-ost
  • 1 påse såspulver hollandaise
  • 12 tsk citronsaft
  • 6 tunna skivor kokt skinka
  • ev. tomater, citron och körvel till garnering

Tillagning:

  1. Skala sparrisen och skär av den nedersta träiga biten. Lägg ned sparrisen i kokande, saltat vatten med lite socker i ca 20 min under lock.
  2. Skär varje persikohalva i 4-6 klyftor. Rosta brödet och smöra det. Riv osten grovt.
  3. Ta upp sparrisen. Tillred såsen enligt anvisningar och använd en del av sparrisspadet till den. Tillsätt osten och låt den smälta i såsen. Smaka av med citronsaft.
  4. Lägg brödet på en ugnsplåt och lägg på skinka, sparris och persikor och bred över såsen. Gratinera i ugn 225 grader tills ytan är gyllenbrun. Garnera eventuellt med tomat, citron och körvel.

Tillagningstid: 75 min

  • Kcal: 410
  • Kj: 1720
  • Fett: 24 gr
  • Kolhydrater: 27 gr
  • Äggvita: 15 gr

Vi rekommenderar något av Sparrisfestivalens vita halvtorra (se vintips) tyska viner gjorda på Grauer Burgunder eller Kerner till denna rätt.