Kända byar och sevärdheter

Baden är det sydligaste av Tysklands vindistrikt. Här ligger bl.a. universitetsstaden Heidelberg med sitt vackra slott och världens största vinfat. Speyer, en annan känd ort med världens äldsta vinmuseum. I Mannheim, huvudstaden i Kurpfalz, finns ett residensslott med rikssal, universitet, ett gammalt rådhus och intressanta kyrkor.

Badens Sparrisväg ,”Badische Spargelstrasse”, börjar i den världsberömda sparrisstaden Schwetzingen, som sägs vara sparrisens ursprungsort, men den är också känd för sitt vackra residens, det kurfurstliga barockslottet, Schloss Schwetzingen med sin imponerande trädgårdsanläggning. Det var residensets slottsherrar som tog initiativet till sparrisodlingarna för att kunna förse slottet med sparris. Sparrisstaden Schwetzingen har även sin egen hemsida och en egen Sparrisdrottning. De årligen återkommande ”Festveckorna i Schwetzingen”, är ett musikaliskt evenemang med klassisk musik av högsta klass, som äger rum i Schloss Schwetzingen. Det gynnsamma klimatet, med tidiga varma vårar, och en systematisk förädling under många år bidrog till att den gamla sparrissorten ”Schwetzinger Meisterschuss” blev utgångsmaterial och standard för många nyodlingar i Tyskland.

Ketsch, med sina välkända sparrisodlingar ligger inte långt från storstaden Mannheim. Under sparrissäsongen erbjuder alla restauranger en omfattande sparrismeny och naturligtvis serveras traktens viner därtill.

Hockenheim, är inte bara känt för sin sparris utan även för sina biltävlingar och ett intressant tobaks- och bilmuseum.

Reilingen, är centrum för sparrisforskningen och här äger en mässa för sparrisodling och odlingsteknik rum vilken har högt anseende bland Europas sparrisodlare.

Waghäusel. Här har de mindre privata odlingarna fått ge vika för större kommersiella odlingar på upp till 20 hektar. Dessa odlingar är numera en viktig bas i vindistriktet Badens sparrisodlingar.

Bruchsal, Europas sparrishuvudstad, ligger inte bara i sparrisodlingens centrum utan här finns också en effektiv försäljnings- och marknadsföringsorganisation med dagliga sparrisauktioner. Här finns OGA/OGV, Tysklands största producent av sparris. Under säsongen producerar man 3.500 ton sparris. På stadens restauranger erbjuds traktens sparris tillsammans med de lokala vinerna. Stadsdelen Büchenau har under de senaste åren kommit att bli centrum för ekologiskt odlad sparris.

Stutensee, är ytterligare en charmig ort i sparrisområdet med ett intressant museum över ortens historia.

Linkenheim och Hochstetten, ligger inte långt från storstaden Karlsruhe och är därmed en naturlig utgångspunkt för en resa längs Badens Sparrisväg.

Karlsruhe. Med sina museer, sitt universitet och en omfattande gastronomi, är Karlsruhe målet för många besökare. Badens sparrisveckor har massor av besökare varje år. Den sydliga delen av Badens Sparrisväg sträcker sig från Karlsruhe över Rastatt till kurorten Baden-Baden, Hügelsheim, Schwerzheim, Scherzheim och hela vägen till Strassbourg.

Rastatt, Information:+49(0)7222/972-46 är en barockstad mellan Rhen och Schwarzwald med ett rådhus i barockstil. Museer och slottet ”Favorite” är intressanta sevärdheter.

Iffezheim, information:+49(0)7229/605-0 Här kan man under “Grosse Woche“ se en uppvisning av arabiska fullflodshästar och det historiska världshuset ” Zur Sonne”.

Baden-Baden, information:+49(0)7221/2752007 275201, är en berömd kurort med Casino, teater, slott och en SPA-anläggning.

Lichtenau, information:+49(0)7227/9547-0, med vackra historiska korsvirkeshus och ett museum.

Bild-Karta-över-Badens-Sparrisväg_copy
Bild 4 Sparrisdrottningen_Badens Sparrisväg_copy
Sparrisdrottningen Katharina av Schwetzingen
Bild 5 Sparrisodlare_Badens Sparrisväg_copy
Bild 2 Korsvirke_Badens Sparrisväg_copy