Sparrisens medicinska aspekter

En exklusiv njutning, men ändå nyttig och lätt. Vit färsk sparris är en festmåltid för gommen. Den kungliga grönsaken och dess trogna följeslagare vinet, påstås sedan hundratals år även ha en botande och välgörande effekt för kroppen. Eftersom sparris innehåller mycket lite protein, kolhydrater och fett, har den också få kalorier (15 kal per 100 gr sparris!). Den är mycket lämplig som bantningskost eftersom den trots sitt näringsvärde stannar kvar relativt länge i magen och på så sätt stillar hungern.

Den är också vänlig mot magen genom sitt mycket höga fiberinnehåll. Tack vare den låga kolhydrathalten, den gynnsamma effekten på ämnesomsättningen och att den även är blodtryckssänkande, så är den krispiga och saftiga vita färska sparrisen idealisk kost för diabetiker. Vit färsk sparris är dessutom vattendrivande. Att denna grönsak är så nyttig kan förklaras av dess höga halter av vitaminer, mineraler och spårämnen, vilka man också kan finna i både vitt och rött vin.
En gammal huskur förtäljer att om t.ex. ett barn svalt något vasst föremål, så skall man ge barnet vit färsk sparris, som med sina långa trådar nystar in det vassa föremålet. Ludvig den XIV tyckte sig även ha upptäckt att sparrisen hade en stärkande effekt på män – men det är en helt annan historia.