Sparrisfestivalens sparris

Det finns många sparrissorter. Alla med olika egenskaper. Det är precis som med äpplen. Det är därför stor skillnad på sparris och sparris. Tänk på tomaterna! Den färska vita tyska sparrisen står högst i kurs hos restaurangerna.

Men för Sparrisfestivalens högt ställda krav så räcker det emellertid inte med att den är ”tysk”. Den skall också ha odlats i Tyskland! Enligt gällande EU-lagstiftning betecknas nämligen det land som ursprungsland, där den sista vidareförädlingen skedde. Därför finns det ”tysk” sparris som vuxit i andra länder men som vidareförädlats i Tyskland. Ofta sägs det att en sparris håller högsta kvalitet dvs. AAA eller trippel A. Det innebär bara att den är rak och utan missfärgningar. Men det säger absolut ingenting om smaken!

Vi kan inte bygga en Sparrisfestival på smaklösa attrapper och vattenskott dvs. sparris som odlats i växthus med näringslösning och konstljus, som många andra grönsaker. Därför har vi valt Schwetzinger Meisterschuss dvs. den sort som smakmässigt tillhör de smakrikaste, till Sparrisfestivalens sparris. Det är också den sort som gjort den tyska vita sparrisen världsberömd.

Sparrisfestivalens sparris kommer från kooperativet OGA-Bruchsal i södra Tyskland. Därför kallar vi den populärt för OGA-sparris. Kooperativet ägs av många småodlare som pysslar om sina plantor och kooperativet säljer endast medlemmarnas sparris. Därför vet vi med säkerhet att sparrisen är odlad i Tyskland. Kooperativet ligger i trakten av den världsberömda sparrisstaden Schwetzingen, som givit upphov till namnet Schwetzinger Meisterschuss.

OGA-sparrisen finns hos alla restauranger och grönsakshandlare som är med i Sparrisfestivalen, vilket är ett krav för att få vara med. Den kräver hög värme och kan därför inte odlas på våra breddgrader. I gengäld ger den en smakupplevelse som är svår att överträffa!

Sparrislåda-2017-copy-300x220-1
OGA-sparrisen transporteras
i obruten kyltransport till Sverige.