Några viktiga tyska druvsorter

Tysklands vinodlingsareal upptar ca. 103.000 ha. Ungefär 67% av denna areal är planterad med vitvinsdruvor och således utgörs endast ca. 33% av rödvinsdruvor. Världens totala vinproduktion uppvisar i princip den omvända proportionen mellan rött och vitt vin. Det är vanligt med endruvsviner i Tyskland därför är det viktigt att känna till några vanliga druvsorter och vilken karaktär de ger vinet.

Om minst 85% av vinet i en flaska är framställt av en druvsort får denna anges på flasketiketten. Druvsorten ger en viss antydan om vinets färg, smak, doft och syra, eftersom druvsorterna skiljer vinerna åt i dessa avseenden. Vissa druvor har högre syra än andra. Somliga är blommiga. Andra fylliga och kraftiga. Några är syrasvaga.

Till skillnad mot andra länders viner, som ofta är en blandning av olika druvsorter, så är de tyska vinerna till 99% endruvsviner, där druvornas egen karaktär präglar vinet. Men växtplatsen och mikroklimatet bidrar också till karaktären. Det är också anledningen till att man delat in odlingsarealen i 13 kvalitetsvindistrikt. Procentsatserna nedan avser andel av den totala odlingsarealen år 2020.

Några Vita druvsorter

Riesling
Riesling

Riesling (23%)

Riesling har alltid betraktats som den ädlaste och är den mest kända av Tysklands vita druvor. Det är paraddruvan i den tyska odlingsstatistiken. Dess små druvklasar mognar sent – i oktober eller november. Den långt utdragna mognadsprocessen ger samtidigt druvorna möjligheten att utveckla en stor arom och en harmonisk balans.

Vinkaraktär: utsökt fin, fruktig bouquet, ibland påminnande om persikor; livlig, markerad syra; pikant smak; god lagringsförmåga på grund av den markerade syran.

Silvaner

Silvaner (4%)

Silvaner är mycket gammal och var en gång en av Tysklands viktigaste druvsorter. Olika teorier siar om dess ursprung. Silvanerdruvan har sin största utbredning i Franken, Rheinhessen, Nahe samt Pfalz. Dess medelstora druvklasar mognar något tidigare än Riesling. Silvanervinerna är mycket milda och neutrala i sig, vilket betyder att växtplatsen spelar en stor roll för vinets karaktär. Från kraftiga jordar, som t ex. jordar av kalk, kommer silvanerviner med en enastående elegans och personlighet.

Vinkaraktär: neutral bouquet; mild, ofta svag syra; trevliga viner, som med fördel avnjutes unga.

Scheurebe
Scheurebe

Scheurebe (1%)

Scheurebe är en korsning mellan Silvaner och Riesling. Den fick sitt namn efter forskaren Scheu. Den ger underbara viner med en alldeles egen, säregen smak. Stundtals kan man även träffa på alldeles utmärkta mousserande viner gjorda på denna druvsort.

Vinkaraktär: friska viner med livlig syra; bouquet och smak påminnande om svarta vinbär eller grapefruktskal.

Grauburgunder
Grauburginder

Grauburgunder (Ruländer) (7%)

Grauburgunder (fr. = Pinot Gris) är en vitvinsdruva trots att den har ett rödaktigt skal. Den mognar samtidigt med Silvaner. Förekomst främst i Baden. 

Vinkaraktär: vackert gyllengul färg; kraftiga, fylliga, runda, syrasvaga viner med stor kropp. Smaken ibland påminnande om vått ylle.

Några Röda druvsorter

Tyskland producerar även röda viner som även placerar sig i täten i internationella sammanhang. Dom är vanligen inte så tunga med hög garvsyra, som röda viner från sydligare breddgrader. 

Spaetburgunder
Spätburgunder

Spätburgunder (11%)

Spätburgunder, i Frankrike benämnd Pinot Noir, har samma goda anseende bland de röda, som Rieslingen har bland de vita druvorna. Den ger eleganta utpräglade viner. Dess små druvklasar mognar sent. Den härstammar från den franska provinsen Bourgogne. Tyskland producerar idag eleganta Spätburgunderviner i världsklass.

Vinkaraktär: Sammetsmjuka, fylliga viner med fin syra. Vacker rubinröd färg.

Trollinger
Portugieser

Portugieser (3%)

Druvsorten kommer närmast från Österrike men härstammar ursprungligen från Spanien eller Portugal. Den mognar tidigt och ger förhållandevis stora skördar. Under goda år ger den mörka viner av god kvalitet med burgunderkaraktär. 

Vinkaraktär: doftrika, lätta, milda viner med fin syra.